B C O

Een oliebollenverhaal met een leerzaam spelletje.

Het is eind december en je bridgeclub organiseert haar jaarlijkse oliebollendrive.

Door wat afzeggingen en blessures is het zo gelopen dat je mag spelen met buurvrouw Wil. Jullie spelen het systeem “standaard Oosterwolds” met verder weinig specifieke afspraken. De eerste tafel tegen de latere winnaars verloopt daardoor niet optimaal en dan kom je aan tafel 2 Renze en Jan tegen. Direct het eerste spel aan deze tafel is een pareltje, een bijzonder leerzaam spelletje, en omdat je nog een beetje in de sfeer van de cursus voor gevorderden bent wil je dit graag even met iedereen delen.

Het lag zo : Spel 13, 
 
Spel 13
 
 
Je past, O past ook en partner biedt 1Kl, W past en je antwoord 1Rui, partner biedt nu 1Ha ( 4krt ) en jij 1Sch ( 4krt ). Partner biedt nu 2Sch, je verwacht een 4-krt, maar qua punten en distributie heb je te weinig om nog door te bieden en het eindigt dus in 2Sch wat je zelf mag spelen.

Jan komt uit met Rui V en partner legt neer Sch AH8, Ha V963, Rui 92, Kl VB75
 
Dit wordt een interessant spelletje denk je ! Wat allereerst opvalt is dat partner 2Sch heeft geboden en niet 1SA. Er is in geen enkele kleur fit, de punten zijn 20/20 verdeeld en op de cursus is gezegd dat je dan zo snel mogelijk 1SA moet bieden, voordat de tegenpartij dat doet. Echter, bij dit spelletje gaat deze theorie niet op, als de tegenstanders 1SA goed verdedigen ( Rui uit ) dan maak je niet meer dan 5 slagen en ga je 2 down. In de praktijk is die verdediging blijkbaar niet te vinden, maar 1SA is wel drie keer 1 down gegaan en slechts 1 keer gemaakt, door Cees en Miep. Een keer ging 2Kl 1 down en een keer werd er rondgepast. Zo beschouwd is het nog niet zo gek geboden van partner ! Enfin, je zit als enige in 2Sch en aan jou de taak om daar zonder kleurscheuren van af te komen.

Eerst maar eens slagen tellen, 2 in Rui + een Rui-aftroever in dummy, hopelijk 3 troefslagen, dat is 6. In Ha en Kl komt er wellicht wat binnen als deze kleuren bij de tegenpartij 3/3 en 3/4 zitten, maar dat is ver weg…… Verliezers tellen dan, je verliest 2 slagen in Ha en 2 in Kl en zeker 1 in troef ; daarnaast heb je nog 2 potentiele verliezers in Rui. Hoe moet je zo’n spelletje nu aanpakken ? In een troefcontract ga je eerst troeftrekken tenzij er in de dummy introevers gemaakt moeten worden of tenzij je de controle over het spel dreigt te verliezen. Beide tenzij’s zijn hier aan de orde. Trouwens, als je nu begint met troeftrekken dan kom je in een sansachtig spel terecht en zul je evenveel slagen maken als de spelers die 1SA spelen, dat kan dus nooit een goede score opleveren ! De eerste slag neem je met Rui Aas, niet met de Heer ( waarom ? ). Nu niet troeftrekken dus, ook Rui doorspelen heeft geen haast, kijk wat je kunt doen met de andere kleuren. In Ha zou het mooi zijn als de 10 goed zit, in Kl als de kleur 3/3 zit met verdeelde honneurs. Kl kun je alleen met succes aanspelen vanuit je eigen hand en daar ben je nu. Dus in slag 2 speel je Kl2 op, via de 3 en B voor de Aas van W. Die speelt Rui na, die neem je nu met de Heer en je speelt opnieuw Kl op. Die pakt O met de Heer. Hij heeft inmiddels de boodschap begrepen : als de leider geen troef trekt dan moet je hem daartoe dwingen. Hij speelt dus in slag 5 een troefje. Kom nu als leider niet in de verleiding om die naar de hand te laten lopen maar neem met de Aas in dummy. Alles gaat naar wens tot nu toe, het is tijd voor de Ha. Je speelt nu een hartje op naar je B, die O neemt met de Aas. Hij speelt opnieuw troef in, die neem je met de Heer. Het moment van de waarheid is aangebroken, je speelt Kl V en gelukkig zit die kleur 3/3, iedereen bekent en de dertiende klaver is nu vrij. Die ga je nu benutten door hem op te spelen, W kijkt er naar maar wil zijn troef V er niet voor opofferen, zelf gooi je je Ha2 af en O troeft met de 9. Hij probeert nu Ha via de 9 voor de H van zijn partner maar die heb je niet meer en je troeft. Nu pas is het tijd voor de ruitenaftroever in dummy en wat je daarna ook speelt, je troef Boer wordt nog een slag, de achtste. 2Sch contract voor een topscore. Zoals het ging hebben OW niet echt iets fout gedaan, maar je hebt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Mooi gespeeld zoals Renze direct na afloop opmerkte.
 
Werd het toch nog een krentenbol !